Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Oogzalf met Vit A voor veterinair gebruik; niet meer verkrijgbaar als specialité.

Antwoord

Als excipiens gebruiken we de oogzalfbasis van de PB V (zie Galenisch Formularium) .
Een zalftube zonder dop, een kleine spatel en een glazen staaf worden ingepakt in perkamentpapier en gesteriliseerd gedurende 20 minuten bij 120°C in een autoclaaf. Ondertussen wordt de benodigde hoeveelheid van de verschillende zalfcomponenten afgewogen in een proper bekerglas. Na afdekken met Al folie wordt deze basis gesteriliseerd gedurende 1 uur bij 150°C in een warme luchtoven. Na sterilisatie worden de benodigheden eventjes in de warme luchtoven geplaatst om te drogen. Als de sterilisatietijd van de zalfbasis verlopen is laat men die afkoelen tot 60°C. Daarna wordt de vereiste hoeveelheid Vit A olieoplossing bij de zalfbasis gewogen. Het geheel wordt gemengd met de steriele spatel.
De dop van de zalftube wordt uitgespoeld met antiseptische oplossing en na snel drogen aan de lucht op de gesteriliseerde zalftube gedraaid. De zalftube wordt rechtopstaand op de balans geplaatst en 10 g zalf wordt voorzichtjes gegoten in de zalftube langs de gesteriliseerde glazen staaf.
Uiteindelijk wordt de zalftube gesloten en geëtiketteerd.

Opmerkingen:

  1. De farmacopee beperkt de afgeleverde hoeveelheid oogzalf tot 10 g;
  2. De grote omvang werk maakt het rendabel verschillende tubes van 10 g af te vullen. Dit zal ook de af te wegen hoeveelheid Vit A olieoplossing verhogen.
  3. Optimaal is uiteraard het gebruik van een LAF kast voor het afwegen en vermengen van de Vit A. Voor het verdelen van de bereide oogzalf over verschillende tubes wordt de balans in de LAF kast opgesteld.
  4. Deze bereidingswijze is voor kritiek vatbaar daar men kan opmerken dat er problemen kunnen zijn op gebied van de homogeniteit bij het afkoelen van de zalfbasis tot kamertemperatuur zonder nog verder te mengen. We zitten dan wel met het zware probleem van het aseptisch afvullen in de zalftubes! Dit heb ik proberen te omzeilen.