Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 28 september 2021

Magistrale bereiding met Mexiletine

Antwoord

Mexiletine HCl is door het Europees Geneesmiddelenagentschap goedgekeurd voor gebruik in de EU. Op dit moment is er geen geneesmiddel op de markt in België met deze actieve stof. 

Mexiletine Hydrochloride is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om symptomen van myotonie te behandelen bij patiënten met non-dystrofische myotone aandoeningen, een groep van erfelijke spieraandoeningen. Non-dystrofisch betekent dat patiënten met deze aandoening niet lijden aan spierafbraak. Patiënten met non-dystrofische myotone aandoeningen ervaren spierstijfheid en pijn  omdat hun spieren na het samentrekken maar langzaam ontspannen. Myotone aandoeningen zijn  zeldzaam en Mexiletine Hydrochloride werd op 19 november 2014 aangewezen als  ‘weesgeneesmiddel’.

Doordat deze vergunde grondstof nu beschikbaar is voor de Belgische apotheker kunnen artsen magistraal Mexiletine HCl capsules voorschrijven en zodoende de patiënt met deze weesziekte op een betaalbare manier helpen. Op vraag van het FAGG/AFMPS werd deze grondstof, welk aanzien wordt als een essentieel geneesmiddel, op de markt geïntroduceerd.

De dosering bedraagt 167 mg per capsule en wordt gedoseerd aan 1 tot 3 capsules per dag.

Aangezien het over een weesziekte gaat kunnen wij jammer genoeg geen grote marketingcommunicaties doen en hopen wij op uw hulp om dit bericht bij de juiste artsen te krijgen. Apothekers kunnen deze grondstof verkrijgen bij Magis Pharma BV.