Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Hoe maak ik: methylsalicylaat 10.2g menthol 5.44g eugenol 1.36g carbopolgel ad 100g


Is het mogelijk om met deze hoeveelheid methylsalicylaat een homogene gel te verkrijgen. Ik dacht dat na toevoeging van 10g alcohol het er goed uit zag. Dit was te vroeg victorie gekraaid, want het lukte ook niet.

Antwoord

Met 10% alcohol kan dit onmogelijk lukken; u hebt op zijn minst 60% alcohol nodig en dan is een heldere transparante en elegante gel misschien wel mogelijk. Maar! Bij dergelijke hoge concentraties aan alcohol en rekeninghoudend met het lipofiele karakter van de stoffen die erin zijn opgelost zal men zeker moeten beroep doen op speciale niet klassieke basen om de carbopol te neutraliseren. Het zal niet lukken met triethanolamine of trometamol (TRIS uit het TMF). En die basen zul je niet vinden in het normale farmaceutische circuit. Dus moeten we opteren voor een ander type bereiding. We gaan een soort emulgel maken.

Ik stel volgende formule voor

methylsalicylaat 10.2g
menthol 5.44g
eugenol 1.36g
Carbopol 980 0.35g
trometamol 0.4 g
cetylalcohol 10 g
Tween 80 2g
propyleenglycol 5g
aqua conservans ad 100g
Bereidingswijze:
In een getarreerde fles wegen we 11g cetylalcohol en 2.2g Tween 80 en plaatsen de fles in een warm waterbad. Na smelten van de cetylalcohol voegen we de diverse geneesmiddelen toe met een overmaat van 10% alsook 33 g aqua conservans opgewarmd tot 60°C. De fles wordt gesloten en geschud tot een emulsie wordt verkregen. Fles heel voorzichtjes openen !!!!

In een getarreerde rond bodem schaal met stamper verwrijven we de carbopol met de propyleenglycol en voegen 35 g aqua conservans toe, die werd opgewarmd tot 70°C en waarin trometamol werd opgelost. Na verkrijgen van een gel voegen we 59g van de nog warme inhoud van de fles toe en mengen tot homogeen. We laten het geheel afkoelen tot kamertemperatuur en vullen met aqua conservans aan tot 100g. Daarna dekken we de schaal met stamper af met transparante folie en plaatsen ze voor 1 nacht in de ijskast. Om af te werken plaatsen we de schaal met stamper op de balans en vullen het verdampte water aan tot 100 g. Uiteindelijk nog eens goed mengen.