Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Bestaat er morfinesiroop die langer houdbaar is?

Antwoord

De beperkte houdbaarheid heeft te maken met de oxidatiegevoeligheid van morfine en de bewaring van een drank, die naast stroop ook nog water bevat. Voor het eerste probleem voegen we een anti-oxydans toe en (of) verminderen we het zuurstofgehalte in de oplossing door gebruik te maken van uitgekookt water (ook bacterieel interessant) en (of) het toevoegen van suiker. Voor het tweede probleem is het toevoegen van een bewaarmiddel onder de vorm van aqua conservans aangewezen.

Dit geeft als samenstelling :

morfineHCl 300 mg
ascorbinezuur 0.1 %
aqua conservans tot 300 ml

Voor het wegnemen van de bittere smaak kan Nacyclamaat (Natrena) worden toegevoegd of beroep gedaan op oranjeschil-, frambozen- of aalbessenstroop. Meestal wordt dan een verhouding 1:1 stroop-water genomen.
De pH van het preparaat moet liggen tussen 3 en 4 en kan met een beetje citroenzuur of 1 druppel HCl 0.1 N worden aangepast.
De aflevering gebeurt in een bruine fles met een maximale hoeveelheid van 300 ml; de bewaring gebeurt in de koelkast en de houdbaarheid is maximaal 2 maand.
In de nieuwe uitgave van het Galenisch Formularium staat een potio viscosa met morfine, die suikervrij is en geschikt is voor diabetespatiënten.