Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 28 januari 2019

Omeprazool : een handige bereidingsmethode gelijkaardig aan deze met Syrspend SF Alka

Zou een vooraf bereid poedermengsel , dat de bestandddelen van de omeprazool-suspenie bevat mogelijk zijn ?

Antwoord

Ik vermoed dat we alle vaste bestanddelen uit de samenstelling van de omeprazool, zoals gepubliceerd op de receptuur-helpdesk , voorafgaandelijk kunnen mengen en verdelen in hoeveelheden nodig voor de bereiding van 100 g suspensie. 

 Volgens apotheker Nelson Lau kan een soort instant-omeprazolpoeder, dat in de koelkast wordt bewaard in hermetisch afgesloten potjes per dosis, worden bereid.

R/ 200 mg omeprazol ; 
8.4 gram NaHCO3 ; 500 mg xanthaamgom (of 1 gram guargom ); 100 mg ( à 200 mg) natriumsaccharinaat

Alle poeders  worden secundum artem vermengd  tot een homogeen poeder en verdeeld in kleine sluitbare vials ,in hoeveelheden vereist voor de bereiding van 100 g suspensie.  Het bewaart zeer lang in de koelkast  (goed afgesloten/droog )   zonder afbraak  

De samenstelling van de te bereiden suspensie is de volgende : 

omeprazool          200 mg

suikerstroop           20 g

Na bicarbonaat        8,4 g

Xanthaamgom       500 mg ( of guargom 1 g)

Na sacharinaat      100 à 200 mg
banaaanaroma      100 mg à 200 mg (4 of 8 dr)

water voor bewaring     ad 100 g 

Bereidingswijze  

Tarreer ( T) een bekerglas en weeg in het getarreerd bekerglas 20 gram suikerstroop.   Voeg hierbij het poedermengsel en roer goed door met roerstaaf of spatel tot een homogene slurry . Doe dit onmiddellijk , anders ontstaan er klonters !!  Voeg 40 gram aqua conservans toe aan dit mengsel en plaats de kop van de homogenisator in de suspensie en meng. Giet het homogenisaat in een fles en spoel  bekerglas en homogenisatorkop uit met 20 ml aqua conservans en voeg het spoelwater toe aan de inhoud van de fles. Een tweede maal bekerglas en homogenisatorkop uitspoelen met 15 ml aqua conservans  en ook dit spoelwater overbrengen in de fles. De fles op de balans plaatsen en op gewicht brengen (T +100)  . Schud en voeg als laatste 2 druppels banaanaroma toe en schud opnieuw.