Vraag
Gepost op: 8 april 2014Houdbaarheid Locoid crelo met salicylzuur 3%?
Antwoord
Locoid crelo is een emulsie-melk met 0,1 % hydrocortsonbutyraat. Dit bestanddeel is een ester en dus onderhevig aan hydrolyse. Op zich zelf vond ik in Rapid high performance liquid chromatography analysis and stability study of hydrosortisone butyrate in cream preparations een grote stabiliteit voor dit product in crèmes. Dit product is zeer weinig oplosbaar in water zoals alle analoge corticosteroïde-esters en zal waarschijnlijk terug te vinden zijn in de oliefase. Niettemin vindt men combinaties van dergelijke esters met salicylzuur enkel in watervrije zalven. Dus besluiten dat geen hydrolyse optreedt wanneer er water bij te pas komt , zou ik niet durven garanderen.
Ik ben er bijna zeker van gezien het voorgaande dat ik geen wetenschappelijke stabiliteitsstudies zal terugvinden in aanwezigheid van salicylzuur. Dus wordt het onmogelijk een concrete houdbaarheidstermijn op te geven. Het wordt een natte vingeroperatie. ik zou gokken op maximaal 2 maand bij bewaring in de koelkast. Nu voor een magistrale bereiding moet dit in principe volstaan.