Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 27 juli 2017

Hoe bereid ik suikerpasta ?

R/ Suiker 500 g, PEG 400 250 g, Water gedist. 20 ml [Hoe kan ik hiervan een zalf maken zonder korrelvorming? Wat is de meest aangewezen werkwijze bij deze bereiding?]

Antwoord

De bereiding stelt niet zoveel problemen. De suiker wordt vermengd met de kleine hoeveelheid water en daarna kan de PEG 400 worden toegevoegd.

Commentaar (met advies van Apoth. B. Benraad, St Maartenskliniek, Nijmegen)
Voor de korrelvorming en de consistentie speelt de suikerkwaliteit een rol. Maar de commercieel verkrijgbare poedersuiker (bloemsuiker) met een droogmiddel (zetmeel) moet worden afgeraden en er dient gebruik te worden gemaakt van kristalsuiker. Immers de afwezigheid van niet oplosbare deeltjes (zetmeel) is belangrijk opdat er geen deeltjes in de wond kunnen achterblijven. Maar ook verpulverde kristalsuiker (poedersuiker) is bruikbaar!

Het malen (bv in een koffiemolen) van kristalsuiker alvorens er een pasta van te maken is niet noodzakelijk voor het effect. Maar als je met verpulverde kristalsuiker een pasta maakt, dan krijg je een mooiere dunne pasta met een dikvloeibare consistentie in de richting van suikerstroop. Ze heeft minder grote "brokken" en is makkelijker bijvoorbeeld in een fistel in te brengen met behulp van een catheterspuit.

De dikke pasta kan prima worden gemaakt met kristalsuiker maar het is een pasta, die met de spatel moet worden aangebracht net als cement of chocoladepasta. Niettemin is het gebruik van deze dikkere pasta gemakkelijker dan gewoon suiker, die zich te gemakkelijk verspreidt. Immers een aantal patiënten (thoracale wonden) werden met kristalsuiker behandeld. Vuile stinkende wonden worden op deze wijze prima schoongemaakt maar men vindt suiker overal!

NB: Suiker gebruikt in een bereiding dient te voldoen aan farmaceutische normen. Deze grondstof is beschikbaar onder de naam Saccharose met CNK 4335501

Terugbetaling is enkel in sommige gevallen van toepassing. Zo kan er bijvoorbeeld maar tot 300g terugbetaald worden.