Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 25 januari 2021

salicylzuur verwerken in neutrale shampoo lukt niet ; shampoo simplex niet meer verkrijgbaar.

Aangezien enkelvoudige shampoo niet meer te verkrijgen is, hebben wij neutrale shampoo gebruikt voor
volgende bereiding :
Cetomacrogol 1000 12g
Salicylzuur 6g
Shampoo ad 200ml
We smelten de cetomacrogol 1000 en voegen geleidelijk aan Salicylzuurpoeder toe op roerder. De shampoo wordt ook verwarmd en nadien worden alle bestanddelen samengevoegd. Bij afkoeling wordt de bereide shampoo een zeer vaste massa. Bij de bereiding met enkelvoudige shampoo bleef deze lopend.
Hoe lossen we dit op ?

Antwoord

Er is een duidelijk verschil tussen de twee shampoo's

Ik zou beginnen met 3/4 van de shampoobasis te verwarmen. Ik vermoed  dat de salicylzuur oplosbaar is in 15 g propyleenglycol. Deze oplossing zou ik ook verwarmen en onder goed roeren toevoegen aan de warme shampoobasis en vervolgens laten afkoelen . Uiteindelijk moet met shampoobasis op volume gebracht worden. Opnieuw laten afkoelen en nakijken of salicylzuur in oplossing blijft. En hoe consistent de oplossing is.

Hopelijk blijft de salicylzuur opgelost. Is dit niet het geval dan zou ik de cetomacrogol toevoegen. Eerst de cetomacrogol opwarmen tot gesmolten  en de shampoo hierboven verkregen ook opwarmen. De gesmolten cetomacrogol toevoegen aan de warme shampoo. . Opnieuw laten afkoelen en nakijken of salicylzuur in oplossing blijft. En hoe consistent de oplossing is.

Ik hoop dat je , zoals hierboven vermeld alle salicylzuur opgelost krijgt in de propyleenglycol en het geheel geen vaste massa wordt na afkoelen .  Hopelijk moet je geen 12 g cetomacrogol toevoegen.