Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 6 maart 2013

Een arts wenst een dagdosis van 150.000 I.E. van vit A voor te schrijven in olie-vorm.


Ik denk aan 2 magistrale mogelijkheden:
  1. een oplossing waarbij van vit A palmitaat (1.5miljoen units/gram) wordt uit gegaan en die wordt verdund; Maar ik vrees dat de therapietrouw soms wat minder zal zijn met deze olie-oplossing; immers de inname via de mond zal minder aangenaam zijn.
  2. capsules gevuld met een olieoplossing (Zie de firma Pfizer). Voordeel: gemakkelijkere inname; nadeel: misschien duurdere kostprijs.

Antwoord

Persoonlijk zou ik opteren voor mogelijkheid 2. Een olie-oplossing kan probleemloos worden afgevuld in harde gelatine capsules. Het probleem zit hem in de hermetische sluiting van met olie gevulde capsules. Deze kan op twee wijzen worden verkregen. Bij de eerste methode wordt het kopje van de capsule gedipt in een acetoftalaatoplossing en dan over het lichaam geschoven. Een water-alcohol mengsel (1:1) is een alternatief als vloeistof waarin de kopjes worden gedipt. Voor wie over een snelle methode beschikt om capsules van een maagsapresistente omhulling te voorzien, is een volledige omhulling van de gevulde en gesloten capsule uiteraard een interessant alternatief.