Naar Receptuur helpdesk

Vraag

Gepost op: 5 januari 2021

benzocaïne

Voor een tandarts moet ik een bereiding maken:

Benzocaïne 20g
Tetracaïne HCl 8g
Aqua ad 100g

Deze bereiding is gebaseerd op een oude formule van vroeger, genaamd 'Novo Loco'. Vermoedelijk een eigen bereiding. Hierbij vermeldt de tandarts dat benzocaïne in oplossing aanwezig is en niet als suspensie.

Benzocaïne is zeer slecht oplosbaar in water (1/2500), beter oplosbaar in alcohol.
Ik vroeg me af of ik dit kon solubiliseren, maar ik vrees dat de hoeveelheid benzocaïne te groot is om volledig gesolubiliseerd te worden?

Antwoord

Dit kan enkel indien er kan gesolubiliseerd worden. 

Op basis van een gevonden samenstelling ( zou een vloeistof zijn) zou ik u het volgende voorstellen ,uitgedrukt in percent : benzocaïne 20,  PEG (20)-sorbitan monolauraat 25, Na laurylsulfaat 1 ; tetracaïneHCl 8 ; propyleenglycol tot 100  

PEG(20)-sorbitan monolauraat kan worden vervangen door cetomacrogol 1000 , hoop ik. Eventueel is Tween 80 misschien  ook een mogelijkheid ? 

Ik zou beginnen met propyleenglycol op te warmen tot 70 à 75 °C daarin de cetomacrogol te laten smelten en vervolgens de benzocaine  en de tetracaïne oplossen . Ik hoop dat alles oplost.

Laten afkoelen tot +/- 25 ° C . Ik hoop dat u een heldere stabiele oplossing verkrijgt.

Indien nodig kan een smaakverbeteraar worden toegevoegd. 

Ik sluit niet uit dat de hoeveelheid propyleenglycol zou kunnen worden verminderd maar dit vergt proefnemingen. Men zou het percentage propyleenglycol  tot  bv 2/3 (30 g) kunnen herleiden en op het einde aanlengen met water. En hopen dat het helder blijft en niet uitkristalliseert. In dit geval moet Na laurylsulfaat worden verwijderd uit de formule.