De officina-apotheker wordt vaak geconfronteerd met bereidingen die erythromycine associëren met een corticoïd-ester in één crème. Hoe moeten we dergelijke combinatie aanpakken? Wanneer een apotheker geconfronteerd wordt met een voorschrift waar erythromycine geassocieerd wordt in één crème met een dermocorticoïd dat instabiel is in een basisch milieu kan hij/zij hetvolgende voorstellen aan de voorschrijver:

Een van de vier esters met een betere stabiliteit, namelijk hydrocortisonacetaat, prednisolonacetaat, triamcinolonacetonide of betamethasondipropionaat gebruiken. De bereiding kan dan gerealiseerd worden in een basis die compatibel is met erythromycine (niet gebufferde cetomacrogol crème). De houdbaarheidtermijn is dan 4 weken bij kamertemperatuur.

Twee verschillende crèmes bereiden waarbij erythromycine geïncorporeerd wordt in de niet gebufferde cetomacrogolcrème terwijl de corticosteroïd ester verwerkt wordt in de gebufferde cetomacrogolcrème TMF. In dit geval moet ook een interval van minimaal een uur tussen het aanbrengen van beide crèmes gerespecteerd worden.

AUTEUR: Apr. Valérie Schaus Centrum voor Farmaceutische Informatie, CWOA – APB Valerie.schaus@apb.be Overgenomen met goedkeuring uit Farmaceutisch tijdschrift voor België, april 2014. Het volledige artikel vindt U in de bijlage