Inleiding

PLO Gel is de afkorting voor Pluronic Lecithin Oil Gel

Pluronic is een merknaam voor poloxamer. Poloxamers zijn niet-ionogene copolymeren bestaande uit een centrale hydrofobe keten van polypropyleenoxide met aan beide zijden een hydrofiele keten van polyoxyethyleenoxide .

De verhouding tussen het propyleenoxide-deel en het polyoxyethyleeoxide-deel bepaalt de HLB waarde. Deze poloxamers vinden veelvuldige toepassingen als bevochtigers (lensproducten), emulgatoren, solubilisatoren en ook als gelvormers.

In de PLO Gel wordt gebruik gemaakt van Pluronic F127  of poloxamer 407 ,  bestaande uit een  polyoxyethyleenketen  met 101 ethyleenoxide monomeren en een polypropyleenoxideketen bestaande uit 56 polypropyleenoxide eenheden.

Deze gel alsook de bestanddelen nodig voor de bereiding van de PLO gel zijn een tiental jaren geleden van de markt genomen.

De voornaamste toepassing van deze gel is voor transdermale toediening van geneesmiddelen zowel bij mens als dier (voornamelijk katten) . Er heerst een zekere tegenstrijdigheid mbt de waarde van deze gel als excipiëns voor transdermale toediening. Niettemin werden in bepaalde wetenschappelijke artikelen aangetoond dat effectief het actief bestanddeel wordt geabsorbeerd en in de bloedbaan terecht komt. Gabapentine ,ketamine, testosteron en andere corticosteroïden zijn voorbeelden van actieve bestanddelen, die via deze weg kunnen worden toegediend.

Om de apothekers de mogelijkheden te bieden een preparaat te kunnen afleveren wanneer de arts een samenstelling voorschrijft , die hij meestal overneemt uit een in de US gepubli- ceerde studie, werd een alternatieve formule ontwikkeld. De naam CLO Gel werd aan deze samenstelling gegeven.

De CLO Gel

In de CLO gel wordt ook gebruik gemaakt van lecithine. Lecithine is als farmaceutische grondstof ook niet meer beschikbaar in België. Maar het voedingssupplement Mannavital bevat sojalecithine. 

De bereiding bestaat uit drie stappen

1° stap : bereidng oplossing lecithine in vloeibaar was

  • Wrijf 12 g Mannavital korrels fijn in een mortier; de wand goed afstrijken want lecithine is kleverig. Weeg 10 g lecithine poeder af en meng die met 10 g isopropylmyristaat . Meng om op te lossen  , eventueel onder lichte verwarming; daarna best overnacht laten staan.

2° stap : bereiding van carbomeer gel

  • Carbomeer 1 g , tromethamol 1 g , sorbinezuur 250 mg en water tot 80 g

3° stap

  • Los het geneesmiddel op in de lecithine-oplossing  en vermeng deze oplossing met de carbomeergel. Een behandeling met de Unguator verbetert de textuur en de kleur van de bereide CLO gel.